Miody manuka od kilku lat biją na łeb, na szyję wszystkie rankingi zdrowej żywności. Skąd tak duże zainteresowanie? Mają one działanie antybakteryjne, w związku z czym są niezwykle rozchwytywane przez osoby szczególnie dbające o własne zdrowie na co dzień.
Miody manuka spełniają wiele kryteriów. Między innymi są to miody pochodzące jedynie z krzewów Manuka, stworzone podczas okresu kwitnienia krzaków, a także charakteryzujące się lekko gorzkawym, specyficznym smakiem. Posiadają one również składniki aktywne oraz silny aromat zapachowy.
Często miód ten jest nazywany miodem z Nowej Zelandii, skąd właśnie pochodzi. Zasłynął on przede wszystkim swoimi właściwościami wzmacniającymi oraz antyseptycznymi. Pozwalają również na zapobieganie rozwoju drobnoustrojów, a w konsekwencji prowadzeniu do różnego rodzaju chorób oraz infekcji. Posiada on MGO, czyli naturalny i aktywny składnik, który występuje w produktach manuka. Można również określić stężenie w danym miodzie, co z kolei odpowiada działaniu antybakteryjnemu. Im wyższy wskaźnik stężenie MGO, tym silniejsze działanie miodu.
Warto napomnieć, że miody manuka Świat Miodów posiadają właściwości terapeutyczne oraz znacznie wzmacniają odporność organizmu. Miody o stężeniu MGO powyżej 100 posiadają właściwości między innymi przeciwgrzybiczne. Na rynku można zakupić miody MGO 30+, 100+, 250+. 400+ oraz 550+.