Pijąc kawę często stajemy przed dylematem, czy wybrać jej właściwości pobudzające kosztem wypłukiwanych przez nią minerałów, czy też zrezygnować z niej i tolerować spadki energii w naszym organizmie. Odpowiedzią na te niedogodności może okazać się yerba mate.
Działa ona pobudzająco, a przy tym zawiera witaminy A, C, E, B-1, B-2, karoten, magnez, wapń, żelazo, mangan, siarkę, cynk oraz inne minerały, co sprawia, że bilans elektrolitów jest wyrównany. Warto zaznaczyć również, że efekt znoszenia zmęczenia jest długotrwały. Dodatkowo napar ten wspomaga odchudzanie, gdyż zawarte w nim substancje, sprawiają, że nie odczuwamy głodu.
Yerba mate przyspiesza także przemianę materii oraz wpływa także na poprawę pamięci i koncentracje. Pozwala również lepiej tolerować ciepłą oraz wilgotną pogodę, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz wspomaga serce oraz układ krwionośny.
Ze względu na to, że jest to napój nieco gorzkawy, sklepy z yerba mate oferujączęsto saszetki z ziołami o różnych smakach, które nieco niwelują cierpkość. Napar można słodzić – np. miodem lub owocowymi sokami. Inną ciekawą opcją jest yerba mate z owocami. Suszone owoce pozwalają nadać naparowi ciekawego smaku oraz „przełamać” charakterystyczną cierpkość. Istnieje wiele ciekawych połączeń suszonych owoców z yerba mate, na przykład ciekawą propozycją jest yerba z suszonym ananasem, truskawką, wiśnią lub kawałkami cytryny.
Jest to Istnieje wiele rytuałów zaparzania napoju. W każdym kraju robi się to nieco inaczej. Najczęściej jednak przygotowuje się go w tykwie i pije przez rurkę zakończoną filtrem, tak zwaną bombillę, zaś susz zalewa się ciepłą, ale nie gorącą wodą. Po wskazówki, jak dobrze zaparzyć napój, można udać się do sklepu z yerba mate, gdzie pracownicy udzielą odpowiednich rad.