Herbata z kwiatu lipy – sposób parzenia i jej właściwości

Napary, herbaty i płukanki z polskich ziół i roślin to doskonały sposób nie tylko na piękny wygląd i nieskazitelną cerę, ale również na dobre samopoczucie oraz szybkie leczenie organizmu w stanach zapalnych.

Kwiat lipy i jego dobroczynne działanie

Cały kwiatostan lipy może pochwalić się dobroczynnym wpływem na ludzki organizm. Lipa zawiera flawonoidy, witaminę PP, witaminę C, związki śluzowe, aminokwasy, olejki eteryczne, garbniki oraz kwasy organiczne (winny, jabłkowy oraz glutaminowy). Zarówno herbata z lipy jak i napar z rośliny polecane są szczególnie w stanach przeziębienia, przy anginie, zapaleniu oskrzeli i krtani, kaszlu i grypie. Napój działa napotnie, przeciwbólowo oraz przeciwskurczowo. Odwar można stosować także przy objawach zapalenia jamy ustnej oraz gardła.

Charakterystyka i występowanie kwiatu lipy

Lipa występuje w całej Europie oraz w Azji i na Kaukazie. Rośnie w miejscach o niskim nasłonecznieniu, można ją znaleźć w parkach, ogrodach, a także dziko rosnące drzewa w lesie. Czas zbiorów najczęściej przypada na okres czerwca i lipca, natomiast kwiaty i liście suszone są w dobrze wentylowanym pomieszczeniu w temperaturze maksymalnej 40 stopni. Po dokładnym wysuszeniu kwiaty powinny mieć lekko żółtawe zabarwienie oraz powinny charakteryzować się bardzo naturalnym zapachem.