Czarna odmiana herbaty to jeden z najczęściej serwowanych na polskich stołach napojów. Ranem pobudza, rozgrzewa i dodaje energii, wieczorem pozwala się zrelaksować i uregulować pracę serca. Chętnie podawana jest także chorym – z dodatkiem miodu i cytryny. Okazuje się, że rzeczywiście oprócz smaku i aromatu herbata czarna ma także liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto przyjmować ją regularnie?
Wpływ czarnej herbaty na zdrowie
Czarna herbata ma liczne właściwości prozdrowotne. Działa równie pobudzająco jak kawa, ale nie wypłukuje cennych witamin i minerałów. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pomaga pozbyć się przykrych dolegliwości, np. refluksu. Reguluje pracę serca i obniża ciśnienie oraz przeciwdziała zakrzepom krwi. Zawiera duże ilości naturalnego fluoru, dzięki czemu korzystnie wpływ na stan naszych zębów i jest niezwykle skuteczna w walce z próchnicą.
Herbata earl grey – jak prawidłowo ją zaparzać?
W przypadku herbaty earl grey niezwykle ważne jest zachowanie kilka zasad przy jej przygotowywaniu. Inaczej ta staje się zbyt ciężka i traci wyjątkowy smak oraz właściwości lecznicze. Czarną herbatę należy zalewać wrzątkiem i parzyć przez około 4 minuty, dbając o usunięcie torebki we właściwym momencie. Licząc na wyjątkowy aromat i korzyści zdrowotne, najlepiej wybierać herbaty wysokiej jakości.