Walka z Candida albicans może być wyrównana

Zakażenie Candida albicans to coraz powszechniejsze schorzenie występujące zarówno u starszych, jak i młodszych, kobiet i mężczyzn. Nadmierny rozrost drożdżaków spowodowany może być np. nieprawidłową dietą (zwiększone spożycie węglowodanów prostych- słodyczy) oraz osłabieniem odporności na skutek długotrwałego przyjmowania leków.

KWAS KAPRYLOWY- GODNY PRZECIWNIK CANDIDA?

kaprylowy kwas w tabletkachKwas kaprylowy to nasycony, zawierający osiem węgli kwas występujący powszechnie w olejach roślinnych i tłuszczach zwierzęcych.

Według przeprowadzonych badań regularne przyjmowanie kwasu kaprylowego już po kilku tygodniach powoduje znaczne zmniejszenie ilości kolonii drożdży Candida albicans. Mechanizm działania kwasu polega na jego łączeniu z błoną drożdży, która w wyniku tej reakcji pęka i prowadzi do natychmiastowej śmierci grzyba.

Ponadto kaprylowy kwas w tabletkach wykazuje działanie bakteriostatyczne przeciwko bakteriom z grupy Streptococcus. Mniejsza wrażliwość została odnotowana w stosunku podgatunkom Escherichia coli. Stosowanie preparatu u noworodków nie powoduje zmian w rozwijającej się prawidłowej florze bakteryjnej.

DODATKOWE DZIAŁANIE DOBRZE JEST ZNANE

Uwagę zwraca również synergistyczne działanie kwasu kaprylowego, cynu, magnezu, wapnia oraz potasu. Mieszanka tych składników zwiększa możliwości regeneracyjne błony śluzowej jelita grubego.

Ze względu na swoje właściwości zmniejszające łaknienie na pokarmy węglowodanowe- kwas kaprylowy stosowany może być jako naturalny wspomagacz diety odchudzającej.

Jedynie regularne przyjmowanie odpowiednio dobranych dawek kwasu kaprylowego przynosi oczekiwane efekty. Przed rozpoczęciem terapii zaleca się konsultację z lekarzem pierwszego kontaktu lub farmaceutą.