Pieprz kajeński

Wiele przypraw, jakie mamy w naszej kuchni, posiada nazwy, które w rzeczywistości mogą nas wprowadzić w błąd. Jednym z lepszych przykładów jest na przykład ziele angielskie, które jest również często nazywane pieprzem angielskim. Jest to rzeczywistości suszona jagoda drzewa nazywającego się korzennik lekarski. Dodatkowo wcale nie pochodzi z Anglii tylko z Meksyku. Podobnie ciekawa sprawa dotyczy przyprawy, którą nazywamy pieprz cayenne https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-cayenne-mielony.

Co to jest pieprz cayenne?

Pieprz cayenne to w rzeczywistości ostra papryka, która została wysuszona oraz zmielona i w takiej postaci dostarczana jest na nasze stoły. Nazwę swą zawdzięcza głównie temu, że kiedy odkryto ją dla Europy jako przyprawę, ostrych papryk na naszym terenie nie mieliśmy. Początkowo, kiedy była w formie zmielonej, wizualnie przypominała pieprz. Obecnie doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, czym jest pieprz cayenne.

Właściwości pieprzu Cayenne

Pieprz cayenne jest to przyprawa, która nadaje potrawom bardzo wyraźny ostry smak. Odpowiada za to przede wszystkim kapsaicyna, która zawarta jest we wszystkich papryczkach z tego rodzaju. Kapsaicyna, która z jednej strony wywołuje pieczenie, a czasami ból, może na innego rodzaju dolegliwości pomagać. Według ostatnich badań, kapsaicyna działa bardzo skutecznie, na bóle głowy w stanach neurozy cukrzycowej. Jednocześnie kapsaicyna działa antyzapalnie na cały organizm. Najnowsze badania lekarzy sugerują również, że może ona również być pomocna w walce z nowotworami, ponieważ hamuje rozwój komórek rakowych.