Miód pszczeli to według niektórych najbardziej cenny produkt. Ma on nie tylko cenne właściwości prozdrowotne, ale również smakowe. Dlatego powinien być używany codziennie jako składnik wszelkiego rodzaju produktów do picia.
Na tle wszystkich miodów zdecydowanie wyróżnia się gryczany miód. Nie sposób go nie rozpoznać – zwykle ma ciemną, brązową barwę. Smak również nie przypomina innych miodów – jest o wiele bardziej ostry, a przez to mniej się go zwykle docenia. Tymczasem miody gryczane mają wiele cennych właściwości, więc jeśli nawet komuś nie odpowiada ich smak, powinien spróbować się do nich przekonać.
Miodu gryczanego można używać codziennie – jest zalecany osobom, zmagającym się z chorobami krążenia. To dzięki zawartości rutyny, której ten miód ma naprawdę dużo. Ale nie tylko dlatego jest polecany osobom z chorobami serca. Dzięki zawartości naturalnych cukrów prostych miód ten może bardzo szybko odżywić mięsień sercowy. Tego efektu nie da się uzyskać poprzez spożywanie standardowych produktów, które w większości przypadków zawierają dwucukry.
Dlatego też warto zastosować miód gryczany jako dodatek do napojów, co powinno sprawić, by jego smak przestał być odczuwany jako nieprzyjemny.