Cukrzyca to choroba metaboliczna, której podstawowym objawem jest wysoki poziom cukru we krwi. Poza leczeniem farmakologicznym, konieczne jest zachowanie odpowiedniej diety. W tej diecie pewne produkty muszą zostać wyeliminowane. Są to produkty, które posiadają wysoki indeks glikemiczny.
Czym jest indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny jest przypisany do poszczególnych produktów spożywczych. Poszukując odpowiednich produktów dla diabetyków, konieczne jest zapoznanie się z takimi zestawieniami.
Indeks glikemiczny informuje o tym, w jak szybkim czasie wzrośnie poziom glukozy we krwi, po spożyciu konkretnego produktu.
Nieodpowiednie produkty dla diabetyków to właśnie te, które zawierają węglowodany proste i mają wysoki indeks glikemiczny.
Są to produkty takie jak soki owocowe, ciastka czy też czekolady zawierające cukier, dżemy, miód i niektóre owoce, np.winogrona i banany.
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Produkty dla cukrzyków powinny mieć niski indeks glikemiczny. Znajdują się tu chude mięso czyli kurczak, indyk i cielęcina.
Ponadto chude ryby czyli pstrąg i dorsz będą wskazane w diecie cukrzycowej
Produkty obniżające cukier w organizmie to pieczywo razowe i żytnie, płatki, kasza pęczak, kasza gryczana i jaglana.
Należy uwzględnić w diecie cukrzycowej warzywa, które będą obniżać poziom cukru we krwi. Są to sałata, pomidory, szpinak, ogórki świeże, kalafior oraz kapusta kiszona.
Zbilansowane pod względem składników pokarmowych małe porcje, powinny być spożywane co 2-3 godziny.