Jak przygotować i spożywać napar z catuaby?

Aby jak najlepiej wykorzystać działanie catuaby, należy wiedzieć, w jaki sposób przygotować z niej napar.

Przygotowanie naparu z catuaby krok po kroku

Catuabę można sporządzić na dwa sposoby. Pierwszy polega na umieszczeniu 1 łyżeczki kory z catuaby w filiżance i zalaniu ją około 150 ml świeżo zagotowanej wody. Następnie trzeba odczekać 5 minut, aż catuaba się zaparzy. Drugi sposób przygotowania catuaby polega z kolei na umieszczeniu w garnku z 250 ml wody, 1 łyżeczki catuaby, zagotowaniu ją na małym ogniu przez około 5 minut, odstawieniu całości na około kwadrans by catuaba się zaparzyła, a przed wlaniem jej do kubka i spożyciem – na jej przecedzeniu za pomocą sitka. Smak catuaby można polepszyć dodając do niej dodać odrobinę cytryny lub miodu.

Jak często spożywać catuabę by osiągnąć odpowiednie efekty?

Efekty działania catuaby są widoczne po około 20-30 minutach, ale aby były one trwałe, należy pić od 1 do 2 filiżanek catuaby dziennie przez okres około 2-3 tygodni. Nie warto jednak przekraczać dziennej dawki catuaby. Spożywanie 3 lub większej ilości filiżanek catuaby dziennie może powodować bowiem nudności. Po takiej kuracji warto sobie zrobić kilkutygodniową przerwę i powrócić do niej w razie pojawienia się takiej potrzeby.