Owies to zboże znane większości społeczeństwa, jednakże kojarzące się raczej z paszą dla zwierząt. Dopiero od niedawna zaczęliśmy się przekonywać o tym, jak pyszna i zdrowa może być owsianka. Warto zwrócić uwagę także niezwykłe właściwości, jakimi odznacza się zielony owies, czyli ten zebrany jeszcze przed okresem kwitnienia.
Leczniczy wywar z zielonego owsa
Z młodego zielonego owsa najlepiej jest przygotować wywar, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Roślinę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin, a następnie gotujemy około 1,5 godziny. Taka herbatka ma działanie zmniejszające stężenie złego cholesterolu we krwi, moczopędne a nawet antynowotworowe. Ponadto dobrze wpływa na układ nerwowy, wzmacniając go i dodając nam wigoru i chęci do działania. Dodatkowo, w razie potrzeb młody owies uspokaja, działa przeciwdrgawkowo oraz reguluje poziom glukozy. Szczególnym zainteresowaniem darzą go osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami.
Warto pamiętać, że jeżeli chcemy kupić zielony owies w naturalnej postaci lub samemu go zebrać, to powinno się to zrobić tam, gdzie nie został on poddany działaniu chemikaliów w opryskach. Także owies, który rośnie przy ruchliwej drodze nie jest najlepszym wyborem.