Zdrowe odżywianie przestało być niszowym trendem, przypisywanym jedynie do wegetarian i wegan. Obecnie coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na to, co wkłada do koszyka w sklepie. Jednak bardzo często w zwykłych sieciowych supermarketach trudno jest znaleźć produkty spełniające wymogi osób, które naprawdę dbają o to, jaki skład posiadają konkretne wyroby.
Dla takich osób stworzono sklepiki ekologiczne, których coraz więcej powstaje nie tylko w dużych miastach, ale także w mniejszych. Mieszkańcy stolicy mogą odwiedzić na przykład sklep ekologiczny Świat Miodów w Warszawie, który mieści się praktycznie w samym centrum miasta. Od razu będziemy mogli zakupić tam wszystkie produkty, których poszukujemy, nie tylko miody, ale także inne produkty naturalne.
W sklepach ze zdrową żywnością odnajdziemy produkty, które mają bardzo krótką listę składników, ale też… krótki termin ważności do spożycia. W końcu to, co naturalne nie posiada konserwantów, zatem niezbyt długo może być przechowywane.
W sklepach ekologicznych sprzedawane są także herbaty i kawy fair trade oraz przyprawy pochodzące z ekologicznych upraw (niepryskane i niewożone sztucznymi chemikaliami) oraz suplementy diety powstałe na bazie naturalnych wyciągów z roślin. W takich sklepach warto porozmawiać z ekspedientami, którzy często jako dietetycy potrafią doradzić ciekawe rzeczy.