Z pokolenia na pokolenie przekazywana była teza, że mleko krowie jest zdrowe i niezbędne dla prawidłowego rozwoju. I jest to na pewno prawda, tyle że 80 % osób ma problemy z prawidłowym przyswajaniem mleka. Alternatywą są mleka roślinne.
Mleka roślinne
Właściwie nazwa powinna brzmieć: napoje roślinne. Mleko jest produktem laktacji ssaków. Napoje sporządzone na bazie roślin przypominają wyglądem mleko i mają go zastąpić, więc nazwa się przyjęła. W zależności od rośliny bazowej mleka roślinne mają różne właściwości smakowe i odżywcze.
Mleko sojowe – najpopularniejsze, zastępuje mleko krowie, zawiera dużo białka, wapnia i żelaza, jest ciężkostrawne, może wywołać alergie.
Mleko kokosowe – kaloryczne i tłuste, zawiera kwasy nasycone, błonnik, witaminy i minerały.
Mleko ryżowe – nie zawiera laktozy i białka, ale również wapnia i witamin.
Mleko owsiane
Wśród napojów roślinnych mleko owsiane jest najbardziej wartościowe, ale najmniej znane. Bogate jest w błonnik, minerały, witaminy, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas foliowy). Białka zawiera więcej niż mleko krowie. Jest energetyczne i dobrze przyswajane. Obniża cholesterol, podwyższa poziom żelaza, przeciwdziała zawałom, udarom i chorobom nowotworowym. Przy małej kaloryczności dostarcza dużo dobrej energii. Jest dobrze przyswajane i z powodzeniem ma zastosowanie w gotowaniu i pieczeniu.
Mleka roślinne oferowane w sklepach są ok. 3 razy droższe od krowiego, ale można bez trudu przyrządzić je samemu w domu.