Cynamon jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na naszych stołach. Występujący w postaci niewielkich, zwiniętych rurek o brązowo- złocistej barwie lub drobno zmielonego proszku o intensywnym, korzennym aromacie, stanowi składnik wielu potraw- zarówno w wydaniu słodkim, jak i wytrawnym. Skąd pochodzi ta popularna przyprawa i jakie rodzaje cynamonu możemy wykorzystać w naszej kuchni? Oto garść przydatnych informacji.
Niewielu z nas ma świadomość, że produkt, który jest powszechnie dostępny w każdym sklepie, i którego używamy w kuchni najczęściej, wcale nie jest jedyną dostępną odmianą cynamonu. Tak naprawdę przyprawa ta występuje w przeszło dwustu odmianach, ponieważ tyle też jest gatunków drzew i krzewów cynamonowca. W naszych kuchniach królują natomiast dwie odmiany: cynamon wonny (inaczej kasja) oraz cynamon cejloński (sprawdź). Wbrew pozorom oba gatunki znacznie się od siebie różnią. W kuchni, rzecz jasna, możemy z powodzeniem używać zarówno cynamonu wonnego, jak i cejlońskiego. Warto jednak dokonywać wyboru świadomie, gdyż oba rodzaje posiadają odmienne właściwości smakowe.
Odróżnienie kasja od cynamonu cejlońskiego jest dość proste. Jeśli kupujemy cynamon w postaci laski, wówczas wyraźnie dostrzec można, że odmiana cejlońska ma zdecydowanie jaśniejszą barwę oraz inną strukturę od odmiany wonnej. Laska jest bardziej krucha, a wewnętrzne warstwy cieńsze i dość gęsto zwinięte. W przypadku proszku natomiast, powinniśmy zwrócić uwagę na smak. Cynamon cejloński jest pozbawiony charakterystycznego cierpkiego posmaku, właściwego dla cynamonu kasja. Będzie on znacznie bardziej słodki i delikatny.