Czubryca – charakterystyka przyprawy

Czubryca jest przyprawą pochodzącą z Bułgarii o charakterystycznym i intensywnym aromacie i smaku, dlatego tak chętnie jest przez nas stosowana. Powstaje na bazie górskiego cząbru poddanemu suszeniu, rośliny spokrewnionej z naszym ogrodowym cząbrem.

Możemy zakupić cząber czysty, czyli suszony cząber górski, bądź wiele jego mieszanek z dodatkiem najróżniejszych przypraw, wedle naszych upodobań.

Cząber, oprócz walorów smakowych, posiada także właściwości lecznicze.

CZUBRYCA – CHARAKTERYSTYKA PRZYPRAWY

Jak już zostało wspomniane, górski cząber, z którego pozyskuje się właśnie czubrycę czerwoną, to ziele blisko spokrewnione z naszym ogrodowym cząbrem. To zielony krzew osiągający wysokość do pięćdziesięciu centymetrów. Liście jego posiadają przyjemną w dotyku, lekko „skórzastą” strukturę z delikatnym owłosieniem. Olejki eteryczne, które zawarte są w liściach (niezwykle bogate w żywice, śluzy, flawonoidy, karotenoidy, a także kwasy: kawowy, rozmarynowy, ursolowy, karnozowy), wydzielają niezwykle intensywny aromat, przyjemny dla naszego nosa.

Przyprawa ta charakteryzuje się lekko korzennym smakiem, za który odpowiadają zawarte w liściach olejki.

Na rynku dostępnych mamy kilka rodzajów czubrycy, a są to: czysty cząber górski, który jest naturalnym suszem, bez dodatków, czubryca czerwona oraz czubryca zielona.