Kawa nie służy każdemu. Niektórzy nie mogą jej pić ze względów zdrowotnych, inni nie zauważają żadnego działania pobudzającego. Dla jednych i drugich polecana jest guarana. Czym jest guarana i dlaczego warto ją pić?
Guarana – garść informacji
Guarana to roślina, którą spotkać można w rejonach Amazonki I Pary. Ludność Ameryki Południowej stosuje guaranę od wieków, ze względu na jej energetyczne właściwości. Kilka lat temu guarana przywędrowała do Europy i od tego czasu cieszy się rosnącą popularnością.
Guarana – zdrowa energia
Guarana zawiera cztery razy więcej kofeiny niż ziarna kakaowca, a jej działanie na ludzki organizm jest znacznie bardziej długotrwałe. Napój przygotowany na bazie guarany jest słodko-gorzki w smaku. Co ważne, zawiera przeciwutleniacze, które działają bakteriobójczo, wzmacniają organizm i zapobiegają zawałom i udarom.
Guarana w proszku
Najpopularniejszą i jednocześnie najbardziej praktyczną formą guarany, jaką możemy znaleźć w polskich sklepach, jest guarana w proszku. Można dodawać ją do kawy, jogurtu czy kefiru, lub sporządzać samodzielny napój. Energetyczne właściwości guarany utrzymują się aż do 7 godzin, a pierwsze efekty widoczne są już pół godziny po spożyciu.