Osoby dbające o zdrowie i dobre samopoczucie chętnie sięgają po czerwoną herbatę, uważając ją za napój o bardzo pozytywnych właściwościach. Czy jej dobroczynny wpływ na zdrowie i sylwetkę to mit? Na jakie problemy zdrowotne jest zalecane picie czerwonej herbaty?
Pochodzenie i odmiany czerwonej herbaty
Czerwona herbata jest uprawiana na plantacjach znajdujących się na Tajwanie i w południowo – wschodnich Chinach. To stąd pochodzą najpopularniejsze i najlepsze odmiany herbaty. Wpływają na to zarówno najlepsze do uprawy herbaty warunki klimatyczne jak i doskonałe, opracowane przez wieki metody wytwarzania produktu końcowego.
Istnieje kilka gatunków herbaty czerwonej i są to:
– pu – erh,
– puszong,
– oolong.
Każda z nich różni się od pozostałych zarówno smakiem, jak i kolorem czy właściwościami.
Właściwości herbaty czerwonej
Właściwości czerwonej herbaty są nieco zróżnicowane ze względu na to, że wyróżniamy kilka różnych odmian tego właśnie gatunku. Pomimo istnienia kilku odmian, każda z nich ma pozytywne działanie na nasz organizm. Wynika to z tego, że proces fermentacji herbaty czerwonej jest krótszy niż innych rodzajów herbat. Skutkiem tego jest większa ilość zawartych w niej polifenoli i enzymów, a to właśnie one sprawiają, że czerwona herbata polecana jest na:
– problemy z trawieniem wynikające z zaburzonego wydzielania żółci,
– uregulowanie metabolizmu tłuszczy,
– problemy z pamięcią,
– zbyt wysokie lub niskie ciśnienie,
– problemy z układem moczowym.
I zdrowa, i smaczna
Pijąc codziennie czerwoną herbatę zapewnimy prawidłowe działanie poszczególnych układów naszego organizmu. A ponieważ jest ona dostępna w wielu wariantach smakowych, każdy smakosz tego zdrowego napoju znajdzie swój ulubiony.