Jedzenie, które wzmacnia naszą odporność

Jesień i zima to sprawdzian dla naszej odporności. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu i dawce codziennej aktywności fizycznej jesteśmy w stanie zadbać o to, by nie mieć kataru od października do maja. Jak to zrobić?

Jak jeść, by nie kichać

Gdy dni są coraz krótsze, a noce coraz dłuższe bardzo często wychodzimy do szkoły bądź pracy, gdy ciemno i zimno. Jedzmy zatem pożywne i ciepłe śniadanie, które pozytywnie nastroi nas na resztę dnia. Na czas jesienny odstawmy w kąt zimne jogurty, czy kanapki na ten pierwszy posiłek dnia. Wyciągnijmy z szafy kaszę jaglana, która usuwa wilgoć z naszego organizmu zapobiegając niechcianym stanom chorobowym. Ugotujmy kaszę na mleku, dodajmy owoce, bakalie, otwórzmy miód (np. nektarowo-spadziowy) i dosłodźmy do smaku. Dzięki ciepłemu śniadaniu mniej zmarzniemy w ciągu dnia i będziemy mieć więcej energii.

Jedzenie, które dba o odporność

Jesienią i zimą należy wzbogacić swoją dietę o takie składniki jak: imbir, czosnek, ostra papryczka, kasza jaglana, sezonowe owoce i warzywa, orzechy. Do tego, gdy nasza praca wymaga dużej koncentracji możemy sobie pozwolić na 1-2 kostki gorzkiej czekolady. By zapewnić sobie porcje rozgrzewającej zupy na obiad, dodajmy do niej imbir, trochę ostrej papryczki i czosnek. Nie zapominajmy także o płynach- wybierzmy kolorowe herbaty i ciepłe napoje.