Większość osób codziennie pije kawę i docenia doskonały zapach i smak tego naparu. Rzecz jasna kawa ma służyć przede wszystkim pobudzeniu, dlatego też spora rzesza osób sięga po nią nawet kilka razy dziennie. Jaką kawę warto pić, by była smaczna i spełniała swoje zadanie, lecz jej przygotowanie nie zajmowało zbyt dużo czasu?
Kawa dla zabieganych
Z myślą o osobach wiecznie zabieganych wymyślono kawę rozpuszczalną. Jest to wygodna alternatywa dla kawy z fusami, ponieważ aby ją zrobić wystarczy zalać ją gorącą wodą (ale nie wrzątkiem, żeby nie stała się kwaśna) i wymieszać. Wiele osób zastanawia się w jaki sposób powstaje kawa rozpuszczalna. Otóż konieczne jest zaparzenie wcześniej zmielonych ziaren pod bardzo wysokim ciśnieniem. Następnym krokiem jest suszenie naparu w odpowiednich warunkach aż do momentu, w którym uzyska się proszek. Nie każdy wie, że bardzo często w kawie rozpuszczalnej znajduje się więcej kofeiny, niż w przygotowanej w domu kawie mielonej. Właśnie dlatego należy pamiętać o tym, aby aplikować mniejszą ilość produktu niż przypadku tradycyjnej, „fusiastej” kawy.
Na półkach sklepowych można znaleźć kawy wielu producentów, a zweryfikowanie, która z nich zawiera najwięcej kofeiny może okazać się niełatwym zadaniem – dobrym pomysłem jest sięgnięcie po produkt z wyższej półki, lub po prostu ten, którego smak nam najbardziej odpowiada.