Łosoś norweski – jedna z najsmaczniejszych ryb, która zawiera w sobie szereg wartości odżywczych i składników mineralnych. Jeśli będzie on odpowiednio przygotowany, wówczas może zachwycić nas swoim smakiem oraz wyjątkowym aromatem. Jednak często zdarza się, że ryba to w trakcie obróbki cieplnej wysycha. Jak więc można ją piec, by tego uniknąć?
Co będzie potrzebne do przygotowania soczystego łososia norweskiego?
Pieczony łosoś norweski to ryba zdrowa i pożywna. Jednak jej przygotowanie może wielu z nas sprawić nieco więcej problemów. Warto jednak mieć na uwadze to, że do przygotowania tej ryby potrzebne jest jedynie trzy składniki. Zaliczają się do nich:
- sól;
- plastry cytryny;
- kostka masła.
To właśnie masło zadba o to, by łosoś norweski nie wysechł podczas pieczenia i nie został pozbawiony smaku. Co więcej, łososia warto piec w naczyniu żaroodpornym, a nie w foli. Na jego dnie powinny zostać ułożone plasterki masła, które rozpuszczą się pod wpływem wysokiej temperatury i zadbają o soczystość ryby. Cytryna i sól zaś podkreślą wyrazisty smak i sprawią, że łosoś norweski będzie jeszcze smaczniejszy!
Jak piec łososia norweskiego, by nie wysechł?
Okazuje się, że suchy łosoś norweski jest problemem wielu osób. Niemniej jednak cały sekret tkwi już podczas wkładania ryby do piekarnika. Łosoś norweski ułożony na plasterkach masła i przykryty cytryną oraz solę powinien być zawsze włożony do piekarnika zimnego. Nie ma więc potrzeby uprzedniego rozgrzewania czy ustawiania wysokiej temperatury. Dzięki temu masło będzie rozpuszczać się wolniej i zadba o to, by łosoś norweski pozostał soczysty i pełny smaku. Co więcej, piekarnik nie powinien być ustawiany na temperaturę większą niż 20 stopni Celsjusza, a sama ryba powinna być pieczona przez około 45 – 50 minut. W ten prosty sposób można uniknąć przesuszenia łososia i zachować pełnię jego smaku.