Zdrowe odżywianie opiera się na regularnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. W naszej diecie powinniśmy wystrzegać się przede wszystkim tych produktów, które są źródłem tak zwanych pustych kalorii. Należy do nich między innymi cukier, który nie zawiera składników mineralnych, białka czy też witamin. Znajdują się one natomiast w miodzie lawendowym, który pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z drobnych kwiatów lawendy wąskolistnej.
Posiada on szerokie zastosowanie. Może być używany przede wszystkim jako zamiennik tradycyjnego cukru wykorzystywanego przy słodzeniu herbaty. Jest to rozwiązanie zdrowsze, które pozytywnie wpływa na działanie naszego organizmu. Musimy jednak pamiętać o tym, że temperatura płynu nie powinna przekraczać 40-50 stopni Celsjusza, gdyż w przeciwnym razie miód straci wszelkie swoje pozytywne właściwości. Dzięki takiemu dodatkowi herbata stanie się źródłem energii, a my zyskamy siłę na dalszą aktywność. Połączenie to ma również właściwości bakteriobójcze i może pomóc podczas różnorakich infekcji, wspomagając nasz układ immunologiczny.
Miód lawendowy podkreśla smak herbaty, posiada świeży, przyjemny aromat. Jest delikatny, a zarazem aromatyczny, przez co nie dominuje w napoju. Cukier poza słodkim smakiem i zawartością kaloryczną nie wnosi nic do naszej diety. Natomiast miód bogaty jest w składniki odżywcze, które nie tylko idealnie komponują się z herbatą, ale również posiadają prozdrowotne działanie.