Człowiek od wieków szuka niepowtarzalnych nut smakowych, które sprawią, że każdy posiłek stanie się prawdziwą ucztą dla zmysłów. I takie właśnie nuty odnaleźć można w ziarnach rośliny zwanej tonkowiec wonny.
Fasola, czy bób?
Chociaż tonka swoim wyglądem przypomina potężne drzewo, jego ziarna rosną w strąkach. Dlatego też bardzo często nazywane są one fasolkami czy ziarnami bobu. I chociaż ich wygląd, przypominający wyschniętą brązową rodzynkę nie robi żadnego szczególnego wrażenia, smak i aromat potrafią pieścić zmysły.
Połączenie pełne inspiracji
To, co sprawia, że fasola tonka jest tak wyjątkowa, to połączenie nut wanilii, gałki muszkatołowej, a także pieprzu i migdałów. Nic więc dziwnego, że stała się ona niejedną inspiracją zarówno w świecie kulinarnym, jak i alkoholowym czy kosmetycznym. Tą kompozycję spotkać można w piwie, perfumach czy sernikach.
Cudowny składnik wielu dań
Ze względu na intensywny i pełen słodyczy smak i aromat, fasola tonka wykorzystywana jest dość powszechnie w kuchni. I to nie tylko jako dodatek do deserów. Bo chociaż cudownie podkreśla smak musów, lodów czy puddingów, idealnie komponuje się też ze smakami owoców morza. I, co czyni ją jeszcze bardziej wyjątkową, swój smak zmienia w zależności od temperatury. Podczas, gdy w lodach emanuje słodyczą, w daniach na gorąco, dodaje pikanterii.
Gdyby dostępność tych ziaren w Polsce była znacznie lepsza, bez wątpienia zagościłyby one nie tylko w dobrych restauracjach, ale też w wielu polskich domach, podbijając serca smakoszy.
Jeśli zastanawiasz się gdzie można dostać dobrej jakości zajrzyj tutaj: https://planteon.pl/przyprawy-swiata/ziola-w-kuchni/tonka-fasola