W każdej ziołowej apteczce powinna znaleźć się melisa lekarska. To popularne zioło o szerokim zastosowaniu. Wykorzystywana jest w lecznictwie, kosmetyce, sztuce kulinarnej. Posiada cytrynowy zapach i orzeźwiający smak.
Zastosowanie w lecznictwie
Właściwości lecznicze melisy znali już średniowieczni mnisi, którzy sporządzali z niej wino i nalewki. W czasach późniejszych damy dworu chętnie piły herbatkę z melisy na ukojenie nerwów. Obecnie herbata z melisy stosowana jest do leczenia:
- bezsenności,
- nerwicy,
- depresji,
- stanów lękowych,
- problemów z trawieniem,
- ukąszeń,
- cery tłustej,
- włosów przetłuszczających się.
Produkty z melisy
W medycynie, kosmetyce czy kuchni wykorzystywane są tylko zielone liście melisy lekarskiej. Najczęściej sporządza się z nich:
- napary (herbatki),
- nalewki,
- wino,
- olejki eteryczne,
- maści,
- toniki,
- odżywki.
W kuchni melisa zastępuje trudno dostępną w naszym klimacie trawę cytrynową. Liście melisy można dodawać także do kąpieli. Jej relaksujący efekt będzie jeszcze większy.
Niewątpliwą zaletą melisy jest brak skutków ubocznych jej działania. Mogą ją więc pić kobiety w ciąży, kierowcy i dzieci. W tym ostatnim przypadku lepiej jednak skonsultować się z lekarzem.