Sztuka parzenia yerba mate

Ostrokrzew paragwajski to dość popularna roślina uprawiana na szeroką skalę w południowoamerykańskich Andach. Z jej liści oraz gałązek otrzymuje się bardzo aromatyczny i dość charakterystyczny napar znany na całym świecie pod nazwą yerba mate.

Właściwości yerby

Zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi herbata yerba mate to napój wyjątkowo prozdrowotny i pełen naturalnych składników wspomagających nasz układ sercowo-naczyniowy, moczowy, oddechowy, pokarmowy i nerwowy. Zawiera mnóstwo witamin, mikro i makroelementów, a przy tym spore ilości guarany, która jest znacznie mniej szkodliwa niż kofeina i pobudza nasz organizm do pracy znacznie lepiej i bardziej wydajnie.

Rytuał parzenia

Yerba mate to napój posiadający tysiącletnią tradycję parzenia. Ceremonia parzenia tego naparu jest nie tylko wyjątkowa, ale również stosunkowo złożona i bardzo interesująca z puntu widzenia herbacianego laika, który po raz pierwszy odwiedza sklep yerba mate.

Obecnie ten niezwykły napój parzy się w następujący sposób. Do naczynka zwanego mate należy wsypać liście yerba mate mniej więcej do 2/3 jego wysokości, po czym trzeba je zalać chłodną wodę, po to aby lekko skondycjonować roślinę. Kiedy liście wchłoną wodę należy dolać do naczynka tyle wody o temperaturze 75 stopni C, aby przykrywała ona powierzchnię listków. Liście mogą zostać użyte kilkukrotnie, aż do czasu, kiedy przestaną barwić wodę na zielony kolor. Do naparu można też dodać cukier lub miętę.