Zdrowotne i lecznicze właściwości miodu oraz różnego rodzaju ziół i roślin są znane od wieków. W ostatnich latach widać wyraźny renesans popularności naturalnych specyfików, także tych bardziej egzotycznych, jak sok z gravioli. Ludzie na całym świecie doceniają możliwości skorzystania z zasobów tego, co stworzyła przyroda.
Niezwykle cenionym specyfikiem jest miód, który ma wyjątkowo szerokie zastosowanie. Najbardziej znane jest oczywiście wykorzystanie miodu przy schorzeniach układu oddechowego. Systematyczne spożywanie jego nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także ma pozytywny wpływ na leczenie wszelkich dolegliwości związanych z przeziębieniem, a więc kaszlu, podwyższonej temperatury czy zapalenia gardła.
Okazuje się jednak, że miód ze względu na zawartość nadtlenku wodoru i propolisu ma też działanie antyseptyczne, czyli zabijające bakterie. Można go spokojnie wykorzystać jako opatrunek na rany. Z kolei wysokie stężenie fruktozy reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Badania naukowe wykazały również, że miód niszczy bakterię wywołującą wrzody żołądka, więc jest bardzo polecany dla osób mających problem ze stanami zapalnymi żołądka. Poza tym, jedzenie miodu bardzo dobrze wpływa na pracę układu krążenia. Może obniżać ciśnienie krwi i regulować pracę serca.
Jak widać, spektrum zastosowań miodu bywa naprawdę niezwykle szerokie. Co ciekawe, najlepiej przyswajalny jest miód rozpuszczony w ciepłej wodzie i pozostawiony w temperaturze pokojowej na dwanaście godzin. Właśnie wtedy lecznicze działanie miodu wrasta aż stokrotnie.
Oprócz daru pszczół, warto także zainteresować się innymi specyfikami, znanymi od wieków w medycynie ludowej i to w różnych częściach świata. Jednym z takich ostatnich odkryć jest sok z gravioli, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i chętnie wykorzystywanej przez tamtejszych znachorów. Co ciekawe, uzdrowicielskie działanie mają praktycznie wszystkie części tej rośliny.
Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne nie są jedynymi, dla których warto pić ten sok. Pomocny może być również przy cukrzycy, astmie i reumatyzmie. Obniża także ciśnienie krwi, a badania amerykańskich specjalistów wykazały, że picie soku z gravioli może nawet niszczyć komórki nowotworowe.
Wydaje się, że naprawdę warto skorzystać z wielowiekowej mądrości medycyny naturalnej i sięgać po dary natury, które nie tylko mogą zapobiegać wielu schorzeniom, ale także działać leczniczo.