Lapacho to wewnętrzna część kory długowiecznego drzewa rosnącego na terenie Ameryki Południowej i Środkowej. Od wieków lapacho spożywane było przez Inków jako napój leczący różne dolegliwości. Lapacho nie zostało do końca zbadane. Dobrze znane są jego właściwości lecznicze, ale nie do końca skutki uboczne.
Właściwości zdrowotne
Lapacho staje się coraz bardziej popularne ze względu na zdolność zwalczania infekcji wirusowych, bakteryjnych, grzybiczych. Szczególne zastosowanie ma w zwalczaniu:
- wirusa opryszki,
- wirusa grypy,
- wirusa pryszczycy,
- pleśniaków,
- gronkowca złocistego,
- Helicobacter pyroli,
- drożdżaków.
We wszystkich tych przypadkach lapacho jest skuteczne, bez względu na to, jak wirusy czy bakterie uległy zmutowaniu.
Już po 2-3 miesiącach picia naparu widać znaczącą poprawę.
Środki ostrożności
Niestety lapacho może wywołać działanie niepożądane. Zwłaszcza na początku kuracji mogą wystąpić biegunki, wymioty, bóle brzucha. Jeśli ustąpią, to kurację można kontynuować, ponieważ są to objawy typowe w początkowym procesie oczyszczania organizmu. W przeciwnym wypadku należy ją przerwać.
Dotychczasowe badania wykazały, że lapacho nie powinny pić kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.