Mleko krowie ostatnio znajduje się na cenzurowanym, ponieważ okazuje się, że wiele osób wykazuje nietolerancję na jego składniki, takie jak kazeina i laktoza. Zupełnie inaczej sprawa wygląda z napojem roślinnym, jakim jest na przykład mleko migdałowe. Nie tylko nie alergizuje, ale równie zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mogą pozytywie wpływać na stan naszego zdrowia.
Bogactwo dobrych składników
Nawet osoby dbające o sylwetkę i skrupulatnie liczące kalorie mogą bez obaw spożywać sporo mleka migdałowego.,ponieważ jedna jego szklanka ma jedynie 30 kalorii. To o wiele miej niż w przypadku mleka krowiego. Ponadto omawiany napój zawiera sporo witaminy E, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy PP. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Mogą go spożywać nawet osoby, które zmagają się z cukrzycą.
Mleko migdałowe bez problemu można dostać praktycznie w każdym sklepie na dziale ze zdrową żywnością, a można również w łatwy sposób przygotować samemu, jednakże kupiony napój da się przechowywać nieco dłużej, ponieważ ten, który wykonamy samodzielnie można trzymać w lodówce jedynie dwa dni. Mleko roślinne to wspaniały zamiennik krowiego, pełnego ciężkostrawnych białek.