Zastosowanie i przyrządzenie mleka ryżowego

Zbliżająca się powoli wiosna skłania wielu ludzi do podejmowania decyzji o zmianach w sposobie żywienia. Warto rozważyć przejście na dietę roślinną, która nie tylko jest bardzo zdrowa oraz smaczna, ale i zachęca do wypróbowania nowych smaków różnych potraw i napojów.

mleko ryżowe w kartonieDoskonałym przykładem może być zdrowe, słodkie mleko ryżowe. Idealnie sprawdza się w najróżniejszych koktajlach, popularnych shake’ach czy jako napój do śniadania lub muesli. Chętnie używane jest również przy przyrządzaniu deserów oraz ciast. Należy tylko uważać przy dodawaniu go do kawy, bo może ją zanadto rozwodnić. Jest to zdrowa alternatywa i dobry zamiennik dla wszystkich alergików, wegan czy osób spragnionych odmiany w kuchni.

Dieta roślinna skłania do wielu kuchennych eksperymentów, więc warto skusić się i samodzielnie zrobić porcję mleka ryżowego. Potrzebny jest tylko ryż, najlepiej brązowy, bo zawiera więcej błonnika, oraz woda. Przydadzą się też ulubione składniki np. wiórki kokosowe. cynamon czy kakao. Napój warto odrobinę posłodzić cukrem, miodem lub syropem z agawy. Całość wystarczy zagotować, zmiksować blenderem, a na koniec przecedzić. Bez dodatków może także służyć do przyrządzenia napoju czekoladowego.